Telefon +385 91 726 37 53

putovanje

Željka Valenčić - turistički vodičCijeli je naš život zapravo jedno duuuugačko putovanje. Od prvog daha, prve svijesti. Krenuli smo a da nismo birali.

Vrlo brzo sam shvatila da me opčinjavaju riječi, jezici, komunikacija, privlači rad s ljudima.

Diplomirala sam kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, potom magistrirala filologiju na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, radila podosta godina u obrazovanju u Hrvatskoj, a u inozemstvu učila našu iseljenu djecu i strance hrvatski jezik, književnost i kulturu. Kako sam godinama živjela u Italiji i Nizozemskoj, paralelno sam upoznavala druge jezike i kulture, te preuzimala sve što me zanimalo i moglo obogatiti, od kuharskih recepata do istraživanja multikultura. S takvom punom škrinjicom blaga vratila sam se u domovinu, jer me život vani nije zanimao dugoročno. Uvijek sam znala da je Hrvatska naljepše mjesto za život.

Izabrala sam Rijeku kao svoje novo stanište. Zbog mirisa mora i blizine brda. I silne potrebe da mogu čitati između redova. Na hrvatskom.

Više nisam željela samo prenositi znanje jezika, željela sam to povezati s drugim područjima, umotati to materinje jezično blago s drugim bojama, okusima i pričama. Sama od sebe uplovila sam u turizam. Bila je to ljubav na prvi pogled. Shvatila sam da mogu puna srca pričati o ljepotama Hrvatske, ostati u dodiru sa stranim jezicima, od onoga što volim napraviti svoju egzistenciju, ne micati se odavde, i biti sretna. Zato sam se educirala za posao sudskog tumača, turističkog vodiča i voditelja turističke agencije. Izgleda komplicirano ? Ali nije – postoji poveznica – nizozemski jezik.

Istovremeno, ja sâma gladno hodam po još neprohodanim predijelima Lijepe Naše, otkrivam nepoznato u poznatom, i na taj način budem najzahvalniji gost koji sam sebe vodi na izlete.

Pokrećem svoju tvrtku. Neki se ljudi u mojim godinama lagano pripremaju za mirovinu. Ja se pripremam za nova putovanja. Radim što volim, volim što radim. Strast prema Životu i prema tomu čime se bavim odredila me potpuno. Sada je izbor moj.

Cijelo to vrijeme, možda ne redovito, i možda ne štreberski, ali onako za dušu – sudjelujem na različitim radionicama samorazvoja – od filcanja vune do razvijanja intuicije.

Ovo je jedanaesto ljeto da kovčezi miruju. Neka ih! Kovčezi miruju, ali ne i ja! Ja vodim sebe stalno na put. Predstavljam vam svoju agenciju za čarobna putovanja FocusTravel!

Željka Valenčić

 

Focus Travel Agency

 

KONTAKT

FOCUS TRAVEL d.o.o.
Rijeka, Croatia

Mobile: +385 91 72 63 753

Kontaktirajte nas!