Telefon +385 91 726 37 53

agencija

Martinje

Iločki podrumiBlagdan svetog Martina, poznatiji kao Martinje, slavi se 11. studenoga i njeguje kao tradicionalni pučki običaj kada se mošt krsti u mlado vino. Niz mjesta u kojima je sveti Martin zaštitnik, proslavljaju ga velikim feštama na kojima se spravlja guska s mlincima i toči mlado vino, popraćeno zvucima glazbenog folklora. Zadnjih godina navrati i carica Marija Terezija do Kutjeva, ne bi li se još jednom susrela s barunom Trenkom i njegovim pandurima.

Sveti je Martin živio u 4. st., bio je vojnik, biskup i monah. Upravo tim redom. Uvijek blizu bolesnima i siromašnima, razočaranima, pokazuje nam kako nesebično dijeliti i pomagati druge. Dan njegove smrti (8.studenoga) događa se u vrijeme važno za vinare. A to doista nema veze s opijanjem, koje kao usmena tradicija obitava samo u ovim našimkrajevima i nigdje drugdje u Europi. Europa njeguje vinsku tradiciju kao jedan od segmenata života, kušanje vina i živi razgovor među ljudima koji si imaju s mjerom što reći i podijeliti. A kako je i zašto svetomartinsko pijanstvo postalo dijelom upravo naše tradicije, čak niti stručnjaci ne mogu na to odgovoriti.

Pročitati više...

Perunika – Iris Croatica

perunikaAko u razdoblju između travnja i srpnja krenete u primorske šume, osobito ako se odlučite pohoditi Učku, sve nijanse zelenog pomutit će vam jasnu, dobro utvrđenu sliku svijeta i trebat će vam vremena da se naviknete na drukčiji doživljaj stvarnosti.

Hodit ćete uskim stazama koje su već davno prije vas svojim koracima označili naši pretci - Slaveni. Osim tih nevidljivih praslavenskih znakova, vrlo jasno vodit će vas putem bijelo kamenje - razigrano, ali čvrsto postavljeno, intenzivno dominantna ljubičasta boja procvjetalih perunika i opori prepoznatljivi ukusni mirisi mediteranskog bilja.

Već nekoliko tjedana pokušavam dokučiti odakle ta opčinjenost silinom ljubičastog. Poznajem ju već godinama, ali ovog proljeća smo se poprilično družile i zbližile, otkrila mi se u svojoj potpunoj ljepoti i zavezala me. Pomalo vuče na priču o Malom Princu i njegovoj ruži, ali s mojom perunikom nema tolike usamljenosti.

Pročitati više...

Više članaka ...

KONTAKT

FOCUS TRAVEL d.o.o.
Rijeka, Croatia

Mobile: +385 91 72 63 753

Kontaktirajte nas!