Telefon +385 91 726 37 53

Chawan

Atelje "Janja Gaora"

Priča o glini je priča gotovo svih civilizacija. Priča o čaju također. Hajdemo ove dvije priče povezati u jednu. Gdje? U Janja Gori. Kako? Japanskom raku tehnikom izrade šalica za tradicionalnu ceremoniju pripreme i ispijanja čaja.

Krećemo u potragu za glinom u prirodi, iskopamo ju, upoznajemo se s cjelokupnim procesom pripreme gline i počinjemo s izradom šalice. Budući da se predmeti suše dva tjedna, ostavit ćemo ih u nasljeđe nekim drugim rukama koje će nastaviti kada proces bude gotov.
Objed. Domaći i tradicionalni. Lički.
Popodne počinje drugi dio radionice, bojanje engobama, pigmentima i glazurama. Za bojanje preuzimamo već unaprijed izrađene i biskvitno pečene predmete, prilagođene načinu paljenja na radionici. Svaki polaznik može izabrati jedan predmet za bojanje koji kasnije nosi kao suvenir. Obojani predmeti se potom poslože u peć i kreće paljenje.
Paljenje obavlja "fire-master" Ateljea, ostali gledaju, fotografiraju i prate temperaturu na termometru te pripremaju piljevinu, slamu, papir i ostalo za reduciranje radova. Za to vrijeme poslužuje se čaj. Nakon postignute temperature (imeđu 920 i 1000 stupnjeva), peć se otvara i događa se "šokiranje" glazure tj. naglo hlađenje i polaganje izvađenih komada u piljevinu da bi se dogodila redukcija i željeni "raku" efekt.

Slijedi pranje, evaluacija i pakiranje radova.

Prilikom izrade predmeta od gline upoznajemo se s baznim tehnikama izrade, ručno ili na lončarskom kolu, kao i s cjelokupnim procesom pripreme gline. Prema želji polaznika, osim ove tehnike, moguće je izabrati i klasičnu izradu šalica za čaj ili nekog drugog predmeta.
Za grupe koje žele više, radionicu možemo kombinirati s izletima na Plitvička jezera, u Ogulin, Karlovac, Rastoke, japodskim arheološkim lokalitetima te šetnjom po obližnjim brdima i šumama, i/ili drugim mjestima po želji grupe.


RADOVI POLAZNIKA RADIONICE "JAPANSKE ŠALICE ZA ČAJ" ©

Cijelokupnu galeriju radova polaznika radionica možete pogledati ovdje.

 

Program se može realizirati u trajanju od 1 – 3  5 dana, i slažemo ga prema afinitetima grupe.
Aranžman se može realizirati od proljeća do kasne jeseni. Smještaj je moguće osigurati u različitim smještajnim jedinicama, dok je prijevoz u organizaciji Agencije.

Svi navedeni podatci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

 

PesutDanijela portraitVODITELJICA PROGRAMA:

Danijela Pešut, rođena u Rijeci, slobodni umjetnik. Zadnjih 15 godina se bavi samo keramikom i istraživanjem gline kao pramaterijala te njezine primjene u svakodnevnom životu.
Nekoliko godina kreativnog lutanja od fotografije do slikarstva sve dok ruke nije uronila u glinu.... Tada nastaje onaj trenutak prepoznavanja i ponovnog spajanja, te ju tako glina kao partner u izričaju prati i danas.

Trenutačno živi i radi u svom ateljeu, u polunapuštenom selu Janja Gora gdje se od 2006. godine, između ostalog, održavaju međunarodne kolonije keramičara. Danijela je sudjelovala na međunarodnim izložbama keramike od Japana, Taivana preko Amerike do Belgije i Nizozemske, a od 2005. Atelje Janja Gora je s kolegama iz Belgije, suorganizator velike međunarodne izložbe "CHAWAN – nobel tea cup", koja promovira vrhunsku umjetnost u jednostavnosti šalice za čaj koja se stoljećima koristi u čajnim ceremonijama, kao i jednostavnost i ljepotu življenja.

 

„Uzeti u ruke komad gline, u njemu izraziti svoju osobnost, nadanja, ideje, u njemu opustiti svakodnevne napetosti i stresove uzrokovane prebrzim životom, u njemu zaustaviti trenutak osobne spoznaje i kreativnosti, glavne su vrijednosti ove radionice"

(D. Pešut, voditeljica)

 


GALERIJA FOTOGRAFIJA PROGRAMA "JAPANSKE ŠALICE ZA ČAJ" ©

Sve su fotografije zaštićene autorskim pravima te nije dozvoljeno njihovo preuzimanje!

CHAWAN cijena

Cijena po osobi:

na upit, ovisno o broju prijavljenih putnika.

FocusTravel Opći uvjeti agencije

Za aranžman vrijede Opći uvjeti agencije Focus Travel. Preporučamo uplatu paketa putnog zdravstvenog osiguranja te osiguranja od otkaza putovanja.
Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa, isto kao i samog programa, u slučaju da to budu nalagale nepredviđene okolnosti.

Za Focus Travel do nekog lijepog susreta,
Željka Valenčić

Focus Travel Agency

povedite-sebe-na-put

KONTAKT

FOCUS TRAVEL d.o.o.
Rijeka, Croatia

Mobile: +385 91 72 63 753

Kontaktirajte nas!