Telefon +385 91 726 37 53

Priča od kamena

suhozid

Postoji podatak da je ukupna duljina svih naših suhozida dovoljna da se obujmi Zemlja. Impresivno, zar ne? Želite li biti dio te priče kamenih čuvara i napraviti korak dalje i korak više, za njih i za sebe?

Kod nas u Hrvatskoj, posebice na otocima, suhozidi se se gradili stoljećima. Tomu je nekoliko razloga: ili je trebalo od škrte zemlje pune kamenja napraviti plodno tlo, ili je trebalo razdvojiti posjede, ili ovce zaštiti od bure, ili stvoriti zaštitu od erozije... Kakogod, postala je dio našeg identiteta ta „kamena čipka žuljevitih dlanova", kako ih je netko jednom prispodobio.

Ovaj program osmišljen je s ciljem aktivnog boravka u prirodi, druženja s ljudima sličnih motiva i interesa, aktivnog očuvanja i brige oko suhozida, te usvajanja vještine građenja istih jedinstvenom tehnikom polaganja kamena bez veziva. Program se može realizirati kao jednodnevi izlet ili kao vikend radionica na sljedećim lokacijama: Istra, otok Krk, otok Cres, otok Pag, Kvarner.
Šetnjom kroz prirodu obilazit ćemo suhozide, sretati usamljene kapelice zaboravljene od pogleda, promatrati životinje i osluškivati svoje korake. Jedan zid će nas zaustaviti i tamo ćemo početi. Obično se gradi u dvoje, ujedno ćemo vježbati usklađenost, procjenu, rad u timu, tempo, vještinu. Bit će prilike za razgovor, i za okrijepu, i za tišinu.

 

Program je moguće prilagoditi prema želji svake pojedine grupe.
Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 6 do 30 osoba. Prijevoz je moguć u vlastitoj organizaciji ili u organizaciji agencije.
Svi navedeni podatci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

 

iride-vidakovicVODITELJICA PROGRAMA:

Iride Vidaković, rođena 1964. godine, po zanimanju i zvanju je turistički vodič.
Afinitet prema umjetnosti pokazuje u mladosti, pomažući ocu građevinaru - klesaru. Od tuda i sklonost materijalima iz prirode, koje koristi za svoje mozaike. Romantičarka u duši kojoj je jednostavnost, kako u kreacijama, tako i u životu - prioritet. Inspiraciju crpi iz prirode, iz sklada ljepote i funkcionalnosti. Tu istu prirodu transformira ili premješta u javne i privatne prostore – vrtove, terase, parkove, šetnice, puteljke ili ju ukroćuje izrađujući suhozide, žardinijere, klupe za sjedenje, instalacije. Na taj način materijale skupljene u prirodi, tradicionalnim načinom gradnje veže s ambijentom u kojem živimo.
Živi i radi u Istri, u Rapcu.

 

„Suhozid je zapravo pismo brižno ispisano, ponajprije rukom težaka i njegovih bližnjih, a potom majstora zidara. To pismo se još uvijek i dalje piše , i pisat će se dok god bude kamenja. U sve to pisanje uplela je svoje prste i priroda pa tu i tamo, ako pomnije pogledamo, vidimo kako bršljan svom silom drži kamen na okupu, samo zato da se zid ne bi raspao...."

(Iride Vidaković)

 


GALERIJA FOTOGRAFIJA PROGRAMA "PRIČA OD KAMENA" ©

Sve su fotografije zaštićene autorskim pravima te nije dozvoljeno njihovo preuzimanje!

PRIČA OD KAMENA cijena

Cijena po osobi:

na upit, ovisno o broju prijavljenih putnika.

FocusTravel Opći uvjeti agencije

Za aranžman vrijede Opći uvjeti agencije Focus Travel. Preporučamo uplatu paketa putnog zdravstvenog osiguranja te osiguranja od otkaza putovanja.
Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa, isto kao i samog programa, u slučaju da to budu nalagale nepredviđene okolnosti.

Za Focus Travel do nekog lijepog susreta,
Željka Valenčić

Focus Travel Agency

povedite-sebe-na-put

KONTAKT

FOCUS TRAVEL d.o.o.
Rijeka, Croatia

Mobile: +385 91 72 63 753

Kontaktirajte nas!